Zoeken

 

Algemeen

 

Exterieur

 

Interieur   

                                  

Technische gegevens

 

Vaarmpressie                         

                                

 

Jachtwerf Oost in Akkrum bouwt al sinds 1968 karakteristieke en

zeewaardige kotterjachten. De Oostvaarder 1200 Motorsailer is van top

tot teen nieuw, maar nog steeds een herkenbaar lid van de familie.

  

                                                                                                                                                                                                 

             

Toiletruimte en douchecabine

zijn prachtig afgewerkt met mooie, waterbestendige materialen.                   

        

Er zijn maar weinig watersporters die zonder geïnteresseerd te raken langs de Oostvaarder 1200 MS kunnen lopen of varen. Dankzij een bijzondere vormgeving met sierlijke en stoer lijnen weet het jacht op zowel mannen als vrouwen een onuitwisbare indruk te maken.

 

De sierlijke kottersteven, de ronde 'kont' en de fraaie stuursalon vormen aan de buitenzijde beeldbepalende stijlelementen. Maar ook als totaalbeeld is de Oostvaarder 1200 MS een uiterst expressieve verschijning. Van welke kant je het schip ook bekijkt, overal zie je een prachtige mix van enerzijds onverzettelijke stoerhied en anderzijds een vriendelijke knipoog naar het verleden. Dat komt omdat het snufje retro design waarmee de Oostvaarder 1200 MS is ontworpen nergens de overhand krijgt. Het is en blijft een modern schip.

 

De kombuis is ruim, goed

geventileerd en van alle

gemakken voorzien.

 

 

 

 

 

Wat ons betreft is Jachtwerf Oost er dan ook prima in geslaagd om een geheel nieuw jacht neer te zetten. Het ontwerp zal ongetwijfeld na vele jaren van intensief gebruik nog steeds een frisse en eigentijdse verschijning zijn. Net zoals dat nog steeds het geval is met de eerste generatie Oostvaarders.

 

VAKKUNDIGE AFWERKING

Waar we aan de buitenkant ogen te kort komen om het ontwerp te bewonderen, weten we aan de binnenkant van de nieuwe Oostvaarder 1200 MS in één oogopslag waar we aan toe zijn. Het interieur van het hier beschreven jacht wordt gekenmerkt door degelijkheid en eenvoud. Daar is echter niks mis mee: de algehele afwerking getuigt van kwaliteit en vakmanschap, terwijl het materiaalgebruik en het massieve lijstwerk een sfeer van luxe weet op te roepen. Wie in plaats van dit doordachte en functionele interieur de voorkeur geeft aan een modern en oogstrelend decor, vindt zeker gehoor bij de mensen van Jachtwerf Oost.

 

Stahoogte en een rondloop om

het bed, zorgen in de eigenaarshut

voor een beleving van luxe en comfort.

 

 

Onder de verhoogde kuipvloer bevind zich een gastenverblijf dat vanuit de salon bereikbaar is. omdat de kuip boven vloerhoogte van de salon ligt, moeten we bij binnekomst een tweetal treden naar beneden afdalen. We bevinden ons dan in de stuursalon waarin zich behalve de stuurstand ook een comfortabele zithoek bevind. Passagiers die genoeg hebben van de vaarbeleving in de kuip, kunnen hier in alle comfort verder van de vaartocht genieten. In het vooronder vinden we een kombuis die van alle gemakken is voorzien; veel kast- en bergruimte, een dubbele spoelbak, een grote 80 liter koelkast, een vierpits kooktoestel en niet in de laatste plaats een prachtig natuurstenen aanrecht. De ruimte wordt voldoende geventileerd door middel van de aanwezige vluchtluiken, waaronde een extra ventilatieluikje boven het kooktoestel. Tegenover de kombuis bevindt zich aan stuurboordzijde een tot dubbelbed ombouwbare dinette met een brede aflegruimte voor boeken, lectuur en andere zaken die bijdragen aan een gezellig verblijf in het vooronder.

 

De gezellige zithoek in het vooronder,

kan worden omgebouwd tot een

comfortabel dubbelbed.

 

In de voorpiek vinden we verder een afgescheiden douchecabine en een toiletruimte, beide voorzien van een wasmeubel. Deze goed geventileerd ruimten zijn netjes en strak vorgegeven met gebruikmaking van mooie, waterbestendige materialen. De hierop aansluitende eigenaarshut is uitgerust met een vrijstaand bed en beschikt over voldoende kast- en aflegruimte. Door het hele schip bedraagt de stahoogte minimaal 1.90 meter, wat zeer bijdraagt aan het algehele comfort. Bovendien kan het interieur geheel naar wes van de klant worden ingericht, waardoor iedere eigenaar zijn of haar persoonlijke stijl aan het schip kan toevoegen.

 

VAAREIGENSCHAPPEN

De uitwaaierende kottersteven hebben we al even genoemd. In combinatie met de teruglopende lijn van het sterk geveegde achtervlak zien we hier de vorm van een mooi onderwaterschip dat het water scherp aansnijdt en ook makkelijk weer loslaat. Dat zien we in de praktijk terug als de "Oostvaarder 1200 MS" vaart loopt tot aan de grens van haar rompsnelheid. Het schip wordt dan gedragen door haar eigen golfsysteem en hoeft naar verhouding weinig vermogen aan te spreken om snelheid te maken en te houden.                               

   

De standaard gemonteerde Yanmar diesel heeft met vijfenzeventig Pk. ruim voldoende power in huis om de voorstuwing te verzorgen. Een zwaardere motorisering is mogelijk, maar zal in de praktijk weinig bijdragen aan een hogere snelheid. Dankzij de toepassing van isolatiemateriaal en zwaardere vloerdelen dringt het motorgeluid amper door in het interieur. Blijkens vergelijkende testen is het interieur zelfs 'extreem' stil te noemen. Ook onder zijl gedraagt de "Oostvaarder 1200 MS" zich voorbeeldig. Het schip volgt trouw de ingezette koers, zelfs onder slechte weersomstandigheden. In de kuip van waaruit het schip bediend wordt, krijg je het gevoel te varen met een echt zeilschip.

ONS OORDEEL

 

Varen met de Oostvaarder 1200 MS is eigenlijk niet onderhevig aan tegenstrijdige compromissen, zoals dat bij andere motorsailers vaak het geval is. Het vaarplezier spat er vanaf. Daarbij biedt het jacht een zeer karakterestieke uitstralig, een prima afwerking en een degelijk interieur. En niet te vergeten, een gemotiveerde jachtbouwer die met zijn team graag precies levert wat de klant wenst. Kortom, de "Oostvaarder 1200 MS" is een aanrader van formaat!                                                                                                                                         

 

OOSTVAARDER 1200 MS

     

 

 

                  ONS OORDEEL:

 

                   + markant uiterlijk

                   + geslaagd retro design

                   + vaareigenschappen

                    eenvoudige inrichting

 

 

 

 

 

 

Werf

Jachtwerf Oost te Akkrum

  (www.jachtwerfoost.nl)
Telefoon 0566 65 16 32
CE-markering B
Lengte 12.00 m.
Breedte 4.00 m.
Diepgang 1.60 m.
Kruiphoogte 15.40 m. (masthoogte)
Waterverplaatsing 15.350 kg.
Motor Yanmar 4JH4-TE 75 Pk.
Dieseltank 600 liter
Water 380 liter
Vuilwatertank 200 liter
Romp 5 mm. staal
Opbouw 4 mm. staal  
Verfsysteem gespoten 2 componenten     
Boordnet 12V + 230V walstroom + Mastervolt lader/omvormer  
Verwarming

Webasto Airtop 3500

 
     

 

Uitvoeringsspecificatie: Raymarine navigatie pakket, boegschroef, elektrisch ankerlier, 4-pits kooktoestel (gas), koelkast met vriesvak, elektrisch toilet, boiler 60 liter. Zie ook website leverancier.

 

 

 

 

Terug naar "Oostvaarders"